Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OZBILJAN UDAR NA UGLED

Spor bez presedana u Vatikanu: Administraciji pape Franje prijeti tužba, zaposlenici dignuli glas

World Meeting on Human Fraternity, at the Vatican
Foto: CIRO DE LUCA/REUTERS
1/7
13.05.2024.
u 08:47

U Vatikanskih muzejima 49 zaposlenika je pokrenulo radni spor zbog nepravednih uvjeta, prijeteći tužbom protiv administracije pape Franje. Djelatnici su se žalili na loše plaćen prekovremeni rad te nedostatak zaštite zdravlja i sigurnosti.

Četrdeset devet zaposlenika Vatikanskih muzeja započelo je radni spor bez presedana zbog, kako kažu, nepravednih i loših uvjeta na radnom mjestu, što bi moglo dovesti do neugodne tužbe protiv administracije pape Franje. Djelatnici su poslali peticiju upravi grada Vatikana žaleći se na pravila koja uzrokuju "radne uvjete koji narušavaju dostojanstvo i zdravlje svakog djelatnika", rekla je njihova odvjetnica Laura Sgro.

Trenutni uvjeti uključuju slabije plaćen prekovremeni rad te nedovoljnu zaštitu zdravlja i sigurnosti, dodala je Sgro. "Djelatnici su se odlučili na ovaj postupak tek nakon što tijekom godina nije odgovoreno ni na jedan njihov zahtjev", kazala je.

Sindikati nisu dozvoljeni u Vatikanu. Glasnogovornik Vatikanskih muzeja odbio je komentirati. Dnevne novine Il Corriere della Sera su prve pisale o radnom sporu u nedjelju. Četrdeset devet djelatnika, od ukupno 700-tinjak zaposlenih osoba u Vatikanskim muzejima, talijanski su državljani i više godina rade tamo.

Jedni od najposjećenijih muzeja na svijetu, pored pariškog Louvrea i londonskog British Museuma, Vatikanski muzeji sadrže neprocjenjivu zbirku umjetnina, uključujući poznatu Sikstinsku kapelu, koju je oslikao Michelangelo. Peticija predstavlja prvi formalni korak u obveznom postupku mirenja prema vatikanskom zakonu.  Ne uspije li postupak mirenja, slučaj se tada može predati Vatikanskom sudu.

VEZANI ČLANCI:

Sgro je dodala da se zbog odsustva dopusta u vatikanskom radnom zakonodavstvu, od djelatnika, koji nisu radili tijekom pandemije covida-19 jer su Vatikanski muzeji bili zatvoreni, sada traži da vrate plaću koju su primali u tom razdoblju. "Ovim postupkom želimo biti konstruktivni, nadamo se da se ovo može pokazati pravom prilikom za opće preispitivanje vatikanskih pravila o radu", kazala je Sgro.

World Meeting on Human Fraternity, at the Vatican
1/7

Komentara 1

TR
Trbonja7272
11:41 13.05.2024.

Autor? Hina ! :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije